diumenge, 6 de desembre del 2015

TORRENT DE LLUC d'Escorca a Lluc pel pas de sa Mata



TORRENT DE LLUC
d'Escorca a Lluc pel pas de sa Mata
(27.11.2015) El torrent de Lluc neix als estreps de la serra d’en Massot, discorr per la vall del mateix nom i pel clot d’Albarca fins ajuntar-se amb el des Gorg Blau a s’Entreforc, formant el torrent de Pareis. Durant  el seu recorregut altres torrents hi aboquen les seves aigües, el d’Alqueda, de sa font de s’Espinal, de s’Hort, des Boverons... entre d’altres. En total  té una conca de 28 km2.
DURACIÓ TOTAL: Cinc hores i mitja
RECORREGUT: 10,190 km
DIFICULTAT MITJANA
Un itinerari que fa temps teníem preparat, i el deixàvem de banda, per allò de que ja coneixíem gran part del recorregut. Així i tot, aprofitant que ha fet una tardor molt seca, ens hem decidit a fer aquest torrent. Cal dir que el pas pel Clot d’Albarca és prohibit els dies feiners.
A les 8 h deixam el cotxe devora les cases d’Escorca, després d’haver-ne deixat un altre a Lluc, ja que aquest no és recorregut circular. Ahir varen caure quatre gotes, però avui hi ha niguls i clarianes i les previsions no son massa dolentes. El torrent banyat no és aconsellable.
Deixam enrere la carretera, pel caminoi que baixa al torrent de Pareis, en direcció nord, caminam pels límits de l’alzinar, vorejant les marjades de conreu, ...
...amb la moleta de Cals Reis i es Castellots al fons.
Ben aviat deixam l’alzinar per entrar a una zona rocosa i arribar a sa roca foradada, una primera miranda de la zona.
A partir d’aquí comença una espectacular davallada, per un vell i deteriorat camí, envaït per les carritxeres, ...
...com si ens dirigíssim directament cap a s’Entreforc, situat just davant nostro, allà baix.
Aquest camí fou restaurat pel Foment de Turisme, l’any 1908, per potenciar l’excursionisme, i costà 3.013 pessetes. El pas dels anys, i la gran quantitat de personal que hi transita, ja que és el itinerari per fer el torrent de Pareis, juntament amb la vegetació, son els causants del actual mal estat. Sembla mentida, la manca de sensibilitat del Govern, davant el deteriorament del nostro patrimoni.
El sol comença a il·luminar la contrada, mentre anam baixant, ...
...i la panoràmica es va ampliant amb l’aparició del puig Roig, que fins gairebé a baix de tot ens ofereix una amplia visió de la fondalada del torrent de Lluc.
Podem veure també les cases de Cosconar, més a l’esquerra i en el centre del coll, entre el puig i la serra de ses Farines, el Quarter des Carrabiners, avui restaurat, record d’una època, quan aquests escarpats llocs eren el centre d’activitats de contraban. I just damunt s’Entreforc, el cingle des Niu des Voltor.
La part baixa del xap del torrent segueix a l’ombra d’aquestes muntanyes.
En aquest tram tenim, just al nostro enfront, el vertiginós tall del torrent des Boverons.
A la part baixa, el camí es troba encara més esbaldregat, baixant aferrat a la penya des Burgar, ...
...fins a situar-nos al llit del torrent, a poca distancia de s’Entreforc. Son les 9,30 h.
En aquest punt, giram a nord-est, per dins el torrent, ample i ple de còdols no massa grans, en aquest primer tram.
Aviat es va engorjant, passant per un primer gran gorg sec, ...
...per entrar a una zona més complicada, ...
...de grans roques que ens obliguen a saltar d’una a l’altre, a més de fer qualque petita grimpada.
Son les 9,50 h en arribar al pas de sa Mata. Just a la nostra esquerra, costat dret orogràfic del torrent, situat davall una gran mata s’inicia el pas. Hi ha fites a la paret del torrent.
No és un pas delicat ni perillós, simplement hem de pujar per una fàcil cornisa, primer per davall la mata, ...
...per després d’un escaló marjat, accedir a un petit circ, des d’on podem veure part del recorregut, engorjat i amb bots, que ens han obligat a sortir del torrent.
També podem escoltar renou d’aigua que corr, això podria complicar-nos la caminada.
Per sortir del petit circ, no ens queda més remei que fer una petita grimpada per les roques que pengen damunt el torrent, ...
...per situar-nos damunt un esperó, després del qual apareix, ja de forma evident, un deteriorat camí de ferradura.
Son les 10,10 h. i el temps ha empitjorat força, està ben ennigulat i fa un oratge ben fred, empipador,  quan ens trobam just davall les parets del cingle d’Amer, decidim que és un bon lloc per fer un descans i un cafetet.
Son les 10 h 50 m en tornar-nos posar en marxa.
Només hem de seguir les restes d’aquest camí que en aquest tram son ben evidents, i que poc a poc ens va acostant altre cop al llit del torrent, al mateix temps que és deteriora molt, fins al punt que és mal de seguir en el darrer tram.
Sense altre problema, més que seguir les fites, ens tornam situar dins el torrent, a una zona planera, just devora la desembocadura del torrentó procedent de s’'Olla d’en Pastor.
Un cop passat la desembocadura d’aquest torrentó, les parets laterals s’estrenyen i es forma un gorg al llit i, avui hi ha aigua. Aquest era un dels nostres temors per fer aquest recorregut, que hi hagués aigua als gorgs. En aquest cas, no és gaire complicat salvar-lo pel nostro costat dret.
S
on les 11 h 08 m en deixar enrere aquest darrer gorg important del torrent, ja que a partir d’ara, es replana més i les roques i pedreny son més petites, el que ens facilita la passa.
A més, al costats, la vegetació ha canviat, ja podem veure les primeres alzines, al mateix temps que les parets laterals son molt més baixes, fins i tot podem veure els estreps del puig Roig.
Seguim avançant, ara ja per enmig d’un frondós alzinar, per una zona en que el torrent sembla tenir dos llits, ja que a la part central, més elevada, hi han crescut alzines.
Som al punt a on el torrent fa un petit gir cap al est, i al fons entre les alzines, podem veure les cases de Som Colomí.
Des de ja fa una bona estona, el tancat de reixeta, al costat sud, s’ha convertit en paret seca i reixeta, i a més de l’alzinar, podem veure marjades de conreu. Un poc més endavant, al mateix costat, hi trobam el torrent de s’Espinal. A l’altre costat, nord, segueix l’alzinar i restes d’activitat carbonera, sitges, barraques...
Som a l’altura de Son Colom, i el torrent torna a girar cap al est i després nord-est, mentre tant es va encaixonant altre cop i el llit avança entre el rocam.
Hem avançat fins arribar a un estret entre les parets de la zona de ses Tosses.
Son les 12,15 h. i ens trobam un gorg amb aigua, que podem salvar fàcilment per damunt les roques.
Un cop superat, el llit es torna eixamplar, però l’aigua corr entre les pedres i estan plenes de molsa, cosa que ens dificulta la passa.
Al fons ja podem veure el Penyal des Clot, senyal de que ens acostam a les cases de Can Pontico, i en veim forçats, per mor de l’aigua, a caminar pel seu costat.
Son les 12,25 h. en arribar al punt on s’ajunten els torrents de Lluc i el d’Alqueda,
...just davant les cases de Ca s’Escriva.
El primer du aigua i a partir d’aquest punt està molt brut de vegetació, bàsicament batzers, el que el fa intransitable.
Seguim el llit del d’Alqueda, en un no res creuam el pontet, ...
...i entram al llogaret format per les cases de Cas Secretari, Can Pontico i Son Llobera.
Un cop deixat enrere el portell de Son Llobera, tornam a tenir el llit del torrent al nostro costat. Son les 12,34 h. en entrar al Clot d’Albarca.
Ens queda una llarga tirada per aquesta gran dolina, paral·lels al torrent, fins a creuar-lo poc després de passar el portell de Can Pontico.
A partir d’aquí el territori s’empina, i comença un seguit de ziga-zagues, ...
...a mesura que la pendent va augmentant, ...
...en el que podem fer un grapat de dreceres, ...
...fins arribar al portell d'Albarca, que ens dona entrada al territori de Lluc. Son les 13,07 h.
Un territori prohibit els dies feiners.
Només ens queda seguir fins a la font Coberta, a on tenim el cotxe, a on arribam a les 13,20h.
Ha estat una bona caminada, amb un puntet d’emoció.

Selva/Sóller, 6 desembre 2015.

2 comentaris:

  1. Uns paratges fantàstics, aquests del torrent de Lluc. No l'he fet mai complet. Haurem de tenir en compte allò dels gorgs, que ja varem haver de nedar un pic per allà.
    Molt bones les fotografies.
    Salut, Llorenç i companyia.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja tens raó Joan, uns paratges fantàstics. Els gorgs, record perfectament la vostra "aventura" després del Clot d'en Pastor. Amb la tardor que tenim, el risc era zero. Gràcies pel comentari Joan. Salut.

      Elimina