dimarts, 11 de gener del 2022

BOSC DE BELLVER des de sa Teulera

BOSC DE BELLVER
des de Sa Teulera
(05.11.2021)
El castell de Bellver és una de les construccions més originals i emblemàtiques al llarg de l'historia de Mallorca. Va ser construït entre 1300 i 1311 per ordre directe del rei Jaume II de Mallorca, damunt un pujol a 112 metres d'alçada. És un edifici gòtic de planta circular, al voltant d'un pati també circular, amb quatre grans torres orientades cap als quatre punts cardinals. La torre major, en direcció nord, no està encastada dins el cos principal. Gran part del material en que va ser construït és marès, un tipus de pedra arenosa, fàcil de treballar i que bona part procedeix de les coves que es troben davall el castell, així com també d'altres pedreres del mateix bosc, de Portals Vells i de Santanyí.
TEMPS TOTAL: 3 hores 30 minuts
RECORREGUT: 9,660 km
MOLT FÀCIL
Les previsions per avui no poden ser pitjors. Una DANA assetja Mallorca i s’esperen fortes pluges i ventades. I a la mar un temporal ferest.  Per tal de no exposar-nos, hem decidit fer una volta, sense cap complicació, pel bosc de Bellver. Al cap i a la fi, cap dels tres hi hem trescat gaire per aquest bosc.
El dia s’ha presentat clar i tranquil. Cel blau i gens d’oratge.  A les 8,20 h. hem deixat el cotxe a la urbanització de “sa Teulera” i començam la caminada pel seu parc. És una zona molt agradable per on hi poden passejar els ciutadans que ho coneguin. 
Per a noltros és un descobriment. Fa fred i no hi veiem gaires persones. Seguim el vial per a caminadors, que ens mena pel darreres de les cases de la urbanització, separats d’elles per un jaç no gaire ampli ni fondo, d’un torrentó.
A les 8,30 h. arribam al portell d’accés al bosc de Bellver.  En aquesta curta caminada ha quedat clar que els tres estam fora de context. Anam equipats tal com a la muntanya. Per aquí, la gent es passeja amb roba esportiva o de carrer. Les mirades que ens adrecen son de sorpresa o, fins i tot, una mica iròniques. 
Tot just entrar dins el bosc, abandonam aquest vial ample, per seguir un camí que ens mena directament per dins el bosc. Aquest es manté a una distància constant de la paret que tanca el bosc.  
Uns deu minuts després creuam la llera d’un torrent. Estam situats just darrera l’antic hospital de Son Dureta. Per descomptat que ens creuam constantment amb altre gent que camina per aquest bosc.  
Així mateix, aquest camí acaba per estrènyer-se,...
...poc abans d’arribar a un nou vial, ample i que ens sembla relativament nou. Fins ara havíem caminat cap a llevant. Ara, seguint aquest vial que ens deixa a la carretera d’accés al castell, anam caminant a migjorn.
Poc abans de les nou passam per l’entrada del recinte, per on hi pugen els cotxes. Aquesta és l’entrada més moderna per a vehicles. 
Creuam la carretera i seguim el camí, ben identificat. Ara caminam per la banda del darrera de les cases de Son Armadams. Tenim ocasió de contemplar les primeres vistes del port de Palma, així com d’algunes edificacions singulars d’aquesta barriada palmesana.
A les 9,00 h. arribam a la porta del carrer Bellver. Aquesta era l’entrada principal abans de la construcció del nou accés abans esmentat. 
Aquí hi comencen les escalinates que donen accés al castell i una carrera empedrada que, fent una mica de voltera, permet arribar a l’esplanada del castell. 
Una via empedrada, per a carros, que avui en dia està un tant abandonada i en mal estat, conegut com a camí des Bastaixos. 
Noltros no seguim les escales, sinó que ens interessa més seguir la carretera, que ens fa guanyar una mica d’altura i gaudir de noves vistes, ...
...ara damunt la barriada del Terreno. 
A les 9,10 arribam a l’entrada del Polvorí. Es troba situada a la zona més elevada de la barriada del Terreno. La porta configura és un ingrés monumental al parc, l’estructura és de mitjans de marès. Consta d'una obertura central, que sosté un entaulament. 
Aquest camí no mena al Castell, sinó que era la via d’accés a l’antic polvorí. 
Placa en honor dels presos represaliats de la Guerra Civil.
Noltros seguim el camí i uns deu minuts després arribam a l’entrada d’una galeria subterrània, precedida d’una gran trinxera. 
Suposam que és l’entrada a les coves de Baix i segurament l’antic polvorí. No hi ha cap cartell que ho informi. La reixa està tancada, les dues fulles estan soldades.
Seguim el camí, ample i no gaire visitat pels que passegen la contrada. 
Caminam orientats a ponent. 
És la zona més allunyada del castell i el bosc es veu més “natural”. 
Per aquí passa el torrent des Mal Pas, que surt a Can Barbarà. 
Acabam a dins un altre vial de nova construcció. 
L’hem de seguir, ara és una costa prou empinada, que ens fa pujar a la cresta del turonet que hem anat voltant. 
Ara seguim un camí per dins el bosc, ample i amb més personal caminant. Les mirades de sorpresa es repeteixen. Hem mudat l’orientació. Ara caminam cap a llevant. Entre els pins i a contra llum tenim les primeres vistes del castell. 
Arriban al castell de Bellver a les 10,00 h. Ens adonam que no duim mascareta. 
Demanam per entrar al castell. El guarda de porta ens indica que sense la mascareta no podem entrar i també que cal pagar entrada.  
Una propietat municipal, un monument únic identificatiu de Palma i !el personal parla foraster¡. I noltros, “els indígenes”, hem de pagar per visitar-la. Ens sentim estrangers a la nostra terra. Tot plegat ho trobam ridícul. 
El castell de Bellver es troba situat a 3 km del centre de la ciutat de Palma, a 112,6 m. sobre el nivell de la mar. Domina la badia i una gran part de l'illa de Mallorca. La construcció del castell s'inicia l'any 1300 per ordre de Jaume II, rei de Mallorca. Els treballs de la mola duraren nou anys i els d'ornamentació s'acabaren més tard. Varen treballar a l'obra 70 obrers fixos i un gran nombre de dones i esclaus del rei. 
És un castell d’estil gòtic i un del quatre únics a tota Europa, de planta circular, es va concebre per a ser residència reial. Els tres reis de Mallorca varen residir durant curts períodes de temps: Jaume II, Sanç I i Jaume III. A la darreria del s. XIV hi habitaren Joan I d'Aragó i la seva esposa Violant de Bar, amb llur Cort; hi residiren una temporada fugint de la pesta que assolava Barcelona
(web castelldebellver). 
D’ençà el S XIV es feu servir de presó. Primer la reina Violant i el príncep Jaime III. El 1523 els Agermanats vençuts. 1639,1666 i 1667els Bandolers. El 1717 es converteix en presó militar. De 1802 a 1808, Gaspar Melchor de Jovellanos, ministre d'Hisenda i Justícia, sota el regnat de Carles IV. El castell també va ser presó de nombrosos soldats i oficials francesos vençuts a la batalla de Bailén. El 1817 hi va ser afusellat el general Lacy, capdavanter d'una rebel·lió liberal fallida. El 1821 el castell va ser convertit temporalment en fàbrica de moneda. El darrer període com a presó va ser durant la Guerra Civil Espanyola (1936-1938): més de 800  republicans varen estar empresonats a Bellver. L'any 1931 l'edifici i el bosc varen ser cedits per l'Estat a l'Ajuntament de Palma, que el convertí en seu del Museu d'Història de la Ciutat i de la Col·lecció Despuig d'escultura clàssica. Alhora, s'hi desenvolupen nombroses activitats culturals i lúdiques.   
Palma i la badia.
La catedral de Palma, la Seu.
El dia es manté del tot clar. Cercam un redol al sol per berenar. És complicat i acabam berenant ben davant el portal d’accés al castell. Menys mal que avui hi ha molt poques visites. És una bona estona i la vista, agradable. És un bon lloc per fer un cafetet. 
A les 10,45 seguim caminant. Anam a l’esplanada de l’aparcament i davallam per un sender orientat a ponent. 
Passam vora antigues pedreres de on tragueren pedres pel castell. Volem visitar les coves de sa Bruixa Joana.  
Seguim diferents tiranys, cap a sud, davallant del pujolet del castell, fins que arribam al portell del recinte de la Policia Municipal. 
El cartell és clar. NO ES POT PASSAR. Desistim de la nostre pretensió i tornam a pujar, ara seguint la carretera d’accés del recinte de la Policia cap el castell.
Son les 11,20 h. en passar davant el Castell de Bellver. No volem voltar més.
Decidim anar al començament de la caminada seguint uns altres camins.
Davallam una estona per la carretera, uns tres-cents cinquanta metres, i tornam entrar al bosc per un camí que hi ha al costat sud, poc abans d’arribar a la corba.
Caminam una estona orientats a ponent, fins que enllaçam amb el vial modern, que ja hem trobat abans, ...
...el seguim cap a nord i, amb lleugera davallada, ens mena a sortir pel mateix portell que hem entrat de bon matí.
Hem de caminar una estona pel parc de sa Teulera, ara amb bastant més personal passejant i, poc abans de les dotze donam per acabada aquesta caminada. 
Tal com hem comentat entre noltros, la d’avui és una caminada de jubilats, sense cap dificultat ni pretensió. Sense fites ni reptes a superar. Una passejada. 
El temps, a pesar de les previsions, es manté esplèndid.

Selva/Sóller, gener 2022

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada